Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013 15:47

To σχέδιο Αθηνά «ακρωτηριάζει» το ΤΕΙ Πάτρας δηλώνει η αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Πατρών Ήρα Αντωνοπούλου

Επιστολή απέστειλε στη Ζούγκλα η αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει στο σχέδιο Αθηνά.


Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Το εύρος των προβλημάτων επιτάσσει συντεταγμένες και μακροπρόθεσμα δημιουργικές λύσεις. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με την ανωτάτη εκπαίδευση είχαμε εδώ και χρόνια αναγνωρίσει ότι στον χώρο της, τις τελευταίες δεκαετίες επικρατούσε μια άναρχη χωροταξική κατανομή Ιδρυμάτων, Τμημάτων και Σχολών και χρειαζόταν ο εξορθολογισμός του Ακαδημαϊκού χάρτη.

Προ του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, λειτουργούσαν 24 Πανεπιστήμια σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. Συνολικά υπήρχαν 226 Τμήματα Πανεπιστημίων και 213 Τμήματα ΤΕΙ, πολλά από τα οποία δεν είχαν σαφές γνωστικό αντικείμενο.

H αναδιοργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης παρ’ ότι αναγκαία , δεν είναι μια απλή διαδικασία. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν είναι δημόσιες υπηρεσίες που μπορείς εύκολα να μεταφέρεις τις αρμοδιότητες και το προσωπικό σ’ άλλους φορείς. Προκύπτουν σύνθετα θέματα ένταξης και κατανομής των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, έναρξης και τρόπου λειτουργίας των νέων Ιδρυμάτων ή Τμημάτων, θέματα παλαιών και νέων πτυχιούχων, κ.λπ.

Όλοι βλέπουμε τα παράδοξα αυτού του σχεδίου, τα οποία προέκυψαν ύστερα από παρασκηνιακές ενέργειες μητροπολιτών, υφυπουργών, βουλευτών και τοπικών παραγόντων γενικότερα. Η ακαδημαϊκή και η φοιτητική κοινότητα του ΤΕΙ Πάτρας μετά την τελευταία μορφή του, όπως αυτή παρουσιάστηκε ως μηχανογραφικό δελτίο για τους εισακτέους στην Ανώτατη Εκπαίδευση βιώνουν την κατάρρευση και τον ακρωτηριασμό του Ιδρύματος τους.

Οι φοιτητές του ΤΕΙ Πάτρας αλλά και όλων των ΤΕΙ (και κάποιων Πανεπιστημίων) της χώρας αγωνίζονται με σειρά κινητοποιήσεων (καταλήψεις, διαμαρτυρίες κλπ). Στο πλευρό τους βρίσκονται οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και σειρά φορέων για την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά». Το ΤΕΙ Πάτρας συγχωνεύεται με το ΤΕΙ Μεσολογγίου και εμφανίζεται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο, που παρουσιάζεται στην επίσημη Ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας ως: «ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».

Ο «ακρωτηριασμός» του ΤΕΙ της Πάτρας ξεκινά με την κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο Κοινωνικό Κράτος. Οι επιπτώσεις της κατάργησης του τμήματος είναι πολλαπλές, όχι μόνο σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς (με απολύσεις εκτάκτων και επιβάρυνση του έργου των μονίμων), αλλά κυρίως στην κοινωνία. Σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης της φτώχειας και των κοινωνικών προβλημάτων καταργούνται στην πράξη τα προγράμματα που υλοποιεί το τμήμα στην κοινότητα και συνολικά οι παρεμβάσεις του για την στήριξη και ενδυνάμωση του πληθυσμού.

Η αποδυνάμωση του Ιδρύματος συνεχίζεται με το μεγαλύτερο πλήγμα που θα μπορούσε να δεχθεί: Το νέο σχέδιο ΑΘΗΝΑ «εξαφανίζει» ολόκληρη την Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, καταργώντας 4 στελεχωμένα τμήματά του: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, όλα Τμήματα με πλούσιο-σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας αντί αυτών ένα νέο τμήμα στο Μεσολόγγι με ονομασία «ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και τέσσερις κατευθύνσεις. Και η διάλυση του ΤΕΙ Πάτρας καλά κρατεί και συνεχίζεται στα παραρτήματά του.
Στην Αμαλιάδα καταργούνται τα τμήματα: Εμπορίας και Διαφήμισης και Πληροφορικής στην Διοίκηση και την Οικονομία και ενσωματώνονται, το πρώτο στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Μεσολόγγι και το δεύτερο στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ που βρέθηκε εν μια νυκτί από την Ναύπακτο στην πόλη του Αντιρρίου που δεν διαθέτει ούτε Λύκειο (θα ήθελα πολύ να γνωρίζω τα ακαδημαϊκά κριτήρια που οδήγησαν σε αυτήν την μεταφορά!).

Το παράλογο του σχεδίου ολοκληρώνεται με την μεταφορά στην πόλη της Αμαλιάδας του τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, υπό την ονομασία «ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ», με 4 κατευθύνσεις. Η μεταφορά και λειτουργία στην Αμαλιάδα των υπερσύγχρονων εργαστηριακών εγκαταστάσεων και των θερμοκηπίων τα οποία είναι εγκατεστημένα και πλήρως λειτουργικά στους χώρους του ΤΕΙ Μεσολογγίου, εκτός του ότι είναι τεχνικά αδύνατη, αποτελεί και μεγάλη οικονομική σπατάλη γεγονός που δεν συνάδει με τις ανάγκες της εποχής.

Στον Πύργο καταργούνται τα τμήματα : Πληροφορικής & ΜΜΕ καθώς και το τμημα της Μουσειολογίας, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα το πρώτο στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ του Αντιρρίου και το δεύτερο σε νέο τμήμα με έδρα τον Πύργο με την ονομασία: «ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ» με 3 κατευθύνσεις.

Βρισκόμαστε έτσι έκπληκτοι να παρατηρούμε την κατάργηση ενεργών τμημάτων και ταυτόχρονα βλέπουμε να δημιουργούνται τμήματα όπως αυτό του Πύργου, χωρίς εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις και μάλιστα με συναφή γνωστικά αντικείμενα υπό την σκέπη του ίδιου Ιδρύματος, κάτω από πιέσεις μικροπολιτικών συμφερόντων.

Εν κατακλείδι, το νέο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, όπως επεσήμανε και η έκτακτη σύνοδος Πρόεδρων και Αντιπρόεδρων των ΤΕΙ στις 20-3-13, παρά τους διακηρυγμένους στόχους του ΔΕΝ τήρησε τις επιβεβλημένες ακαδημαϊκές και νόμιμες διαδικασίες και δεν οδηγεί σε περιορισμό των δαπανών, αλλά αντίθετα σε μεγέθυνσή τους, γεγονός που συνδυαζόμενο με τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων, θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας των Ιδρυμάτων από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Η Σύνοδος κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για την εξασφάλιση των πόρων. Ιδιαίτερα οι πόροι για την πρόσληψη του συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (το οποίο απειλείται με μείωση κατά 90%) είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να λειτουργήσουν τα ιδρύματα.

Προσωπικά θέτω και ερώτημα αναφορικά με την νομιμότητα του νέου μηχανογραφικού δελτίου. Δεν θα έπρεπε ο Υπουργός να περιμένει τα Προεδρικά Διατάγματα και εν συνεχεία να το παρουσιάσει, από την στιγμή δε που εμφανίζονται σε αυτό νέα τμήματα χωρίς νομική υπόσταση και μάλιστα με κατευθύνεις που δεν αναφέρονται στο σχετικό άρθρο 7 του Ν. 4009/2011;

Δυσάρεστη έκπληξη επίσης, έχει προκαλέσει - τόσο σε εμένα προσωπικά - όσο και σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, η στάση του Πατρινού Υφυπουργού Παιδείας κ Θ. Παπαθεοδώρου ο οποίος απαξίωσε με την αδιάφορη στάση του το ΤΕΙ της γενέτειρας πόλης του και μάλιστα σε περίοδο που έβλεπε τον αγώνα που έκαναν ομόλογοί του για να σώσουν τμήματα στις πόλεις τους (Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο). Αναρωτιέμαι αν έχει ενοχληθεί από την συμπεριφορά κάποιων και με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι τους «τιμωρεί», ή απλά πιστεύει πως με τη δήλωση του ότι: «το Σχέδιο Αθηνά έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης», μας πείθει για την νομιμότητα της όλης διαδικασίας που απαξιώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Αξίζει νομίζω να συμπληρώσω ότι το νέο σχέδιο αφήνει τρία τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας χωρίς μεταβατικές διατάξεις, με αποτέλεσμα οι φοιτητές των τμημάτων: Εμπορίας και Διαφήμισης, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφορικής στην Διοίκηση και την Οικονομία, να καλούνται να μεταφερθούν τον Σεπτέμβριο στο Μεσολόγγι, σε νέο αντικείμενο σπουδών!

Το ΑΘΗΝΑ, απορρίπτεται από την Ακαδημαϊκή κοινότητα διότι έγινε διαστρέβλωση των κριτηρίων που είχαν αρχικά τεθεί με ταυτόχρονη επικράτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Έστω και την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αντιληφθεί ότι το σχέδιο αυτό, μαζί με την έλλειψη πόρων και ιδιαίτερα εκπαιδευτικού προσωπικού, οδηγεί τα ΤΕΙ σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρσή του ώστε να ξεκινήσει ορθολογικά η αναδιάταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ουσιαστική συμμετοχή των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε διαβούλευση με ακαδημαϊκά κριτήρια.

ΗΡΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013 15:53

Προσθήκη σχολίου

Newsletters

E-student

E-Class

eclass infomm

eclass mus

E-students

e-students

Απόκτηση Πάσο

e-paso

Εύδοξος

evdoxos

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"